Csapatok 2019

TRASH ART ALKOTÓK

2019

Az itt látható alkotók túljutottak a nevezésen és az első szűrőn, most következik az alkotási szakasz, majd pedig az előzsűrizés. Aki azon is túljut, irány Gödöllő és a Nemzetközi természetfilm Fesztivál, ahol a legjobb Amatőr és Profi alkotások tekinthetőek majd meg.

Bővebben a Kiírás menüpontban.

Kollár István

Kollár István

A tervezett szobor egy “lebegő” csap, amelyből PET palackok “folynak”. Pályaművem arra utal, hogy a világ számos részén, így Magyarországon is rengeteg energiát pazarlunk el az ásványvizek gyártására és szállítására, miközben az újrahasznosításuk csak részben megoldott. Olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a csapvíz nálunk a palackozott vizek minőségével vetekszik, mégis indokolatlanul sok PET palackos vizet fogyasztunk. Védjük a környezetünket, mellőzzük az eldobható palackokat!

Aztakeservit Értékőr Egyesület Dunaföldvár

Aztakeservit Értékőr Egyesület Dunaföldvár
Képviseli: Ferenczi Zsolt

Installációnkat a tavaly leégett dunaföldvári csónakházból hozott deformálódott kajakból építjük, amit fém váz tart stabilan egy targoncára méretezett alapzaton. A pikkelyek használt cd lemezekből áll majd, amivel látványosan tudjuk “mozgásra” késztetni a halat. A szobor egy vízből kiugró anatómiailag hiteles lazacot ábrázol, ahogy egy horog lóg a szájában, amin egy pet palack a csali. A lazacok nagy szerepet vállalnak a bolygó körforgásában, kapcsolat az édes, és a sós víz között.

Horváth Heléna és barátai

Az elképzelt hal szobrot hulladékból gondoltuk elkészíteni, javarészt műanyagból, stabil fém vázra erősítve az elemeket. A hozzá szükséges “építőkockákat” együtt gyűjtjük minden nap a csapattal, színre és méretre külön válogatva. Monumentális megjelenésével szeretnénk hangsúlyozni, milyen komoly károkat okoz élővizeink szennyezettsége.

Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar
Képviseli: Kovács Bíborka Annabella

Legtöbbünk már gyermekkorában megismerkedett Noé történetével, ahogy küzdelmes kihívások és kemény munka árán megépített egy bárkát, mellyel a szárazföldi állatok megmentése volt a célja.
Napjainkban, mint az özönvíz, úgy lepi el a szemét Földünket, de ezúttal a vízi élőlényeink sincsenek biztonságban. A bajban Noé most nem bárkájával próbál a jó ügyért küzdeni, hanem egy hatalmas bálnával, ami önmagát feláldozva a termetes gyomrában helyezi biztonságba a vízben élő állatokat.

Kútvölgyi Mónika

Alapmotívumként Leonardo Vitruvius-tanulmány című, közismert művét használtam fel. Tágabb értelmezésben utal az ember és az őt körülvevő mindenség kapcsolatára. A figura a középpontban van elhelyezve… A reneszánsz óta az ember jelentőségének hangsúlyozása töretlen vagy inkább növekvő. Mára már nyilvánvaló, hogy globális méreteket öltött az a pusztulás, amely épp az igényeink központba állításával, s az ezzel párhuzamos fogyasztói szemlélet kiszolgálásával keletkezett. Az ember egyre kevésbé van harmóniában azzal a ritmussal, melyet a természet diktál(na). Ezt, a napjainkban zajló, természetből való kizuhanást szeretném megfogalmazni Tükörkép című szobrommal. A földön fekvő emberi alakot tükörfólia borítja, elsőre egy tiszta víztükör érzetét keltve, de a szemlélő valójában saját magát pillantja meg benne. Ez utalás az egyéni felelősségvállalás jelentőségére.

Gáborecz István

Alkotásommal Európa és Afrika közti különbséget mutatná be. Az Európai ember számära víz alap természetes dolog felsem.merül benne, hogy elfogyhat így könyedén elpocsékolja. Amíg Afrikában minden nap megküzdenek egy csepp vízért.

SZTE JGYPK- Rajz- Művészettörténet tanszék
Képviseli: Horváth Anett

Projectünk célja, hogy felhívjuk a figyelmet az óceánok szennyezésére. Bár szabad szemmel a partról nem láthatjuk, milyen krízishelyzet van mélyen a víz alatt, ezért a felszínre kell hozni ezeket a problémákat. Anyaghasználat: a váz a fémhulladék telepről származik, testét PET palackok, fém dobozok borítják, különböző méretre lapítva. A fej része főként hungarocell hulladék, az autógumi egy kamionos cégtől igényelt régi kamion abroncs.

Berkes Csilla, Laskai Tibor

Koncepció leírás: Installációnkban szeretnénk megjeleníteni azt az ideális tengeri “élővilágot” mely ellenálló mindennemű környezet szennyezésre. Ez olyan ökoszisztéma amelynek nem árt a rengeteg műanyag hulladék , mivel maga is ebből tevődik össze. Mindenféle élőlénytől és szerves anyagtól mentesen díszítheti tengereink és óceánjaink fenekét az idők végezetéig.
Mivel nem tudunk ide több karaktert írni , a szövegkiegészítés a képfeltöltések között található.

Autó Mandy Car Kft.
Képviseli: Kovács-Sárándy Viktória

„Vízivilág” pályamunkában az inspirációt saját családi vállalkozásunknál felgyülemlett autóipari hulladékok, valamint a család legkisebb tagjai adták. A 4 állatból álló kis „állatkert”-be 2 béka és 2 hal tartozik majd, az autóbontóban gyűjtött gumiabroncsokból, spárgából, nylonból, PET-palackból, CD-lemezből és műanyag tányérból készítve, a hordozhatóság érdekében raklapra állítva. További, mozgó elemként természetes vizekben található hulladékokkal (szívószálak, palackok) szeretnénk dekorálni.

Galsi Angelika

Az én szobrom, egy vízi madarat ábrázol, ami éppen felszállni próbálna, de a vízben felgyülemlő szemét ebben megakadályozza. A mű érzékeltetné a madár elkeseredett szabadulásvágyát. A madár teste egy kemény vázon alapul, a külső rétege olyan anyagokból épül föl ami sejteti a madár tollait. Vízből gázol ki, ami mellett különböző növények sorakoznának, a vízben meg a szemét dombocska ami nem ereszti a madár lábát.

Horváth Heléna és barátai

A szobor elnevezéséhez valamelyest hűen egy emberi koponyát képzeltem el, mindezt konzervdobozokból megvalósítva, fémvázra erősítve.

Belicza Bea

A PET-dobogó nemcsak üzen, remekül használható is, akár ülőhelynek vagy versenyeken a legjobbaknak. Műanyag palackokból vannak a téglák. Egy részük földdel, másik részük nem szelektálható, de tiszta zacskókkal tömve készült nem törhető építőanyaggá. Akár ház is készülhet belőle. A legkisebb henger a víz, ahogy rég volt. A második, ahogy most van, teli műanyaggal. A fenyegető jövő, hogy az első helyezett a szemét, ahogy teletöltötte a tengereket, folyókat, tavakat. Magassága a klímaváltozás miatti vízszintemelkedésre is figyelmeztet.

Horváth Heléna és barátai

Elképzelésem szerint egy arcot készítenék használt szívószálakból. Munkámból fakadóan sok használt szívószállal találkozom, ezekből valósítanám meg. Minden kollégámat ügyesen bemozgatnám a gyűjtésbe.

Prokaj Valentina

Munkánk a vizek mikroméretű organizmusainak fontosságára hívja fel a figyelmet. E parányi lények a tápláléklánc alapját képezik, de az oxigénelőállításban is fontosak. A vízszennyezés e mikro-ökoszisztéma pusztításával fejlettebb állat- és növényfajokat is a kipusztulás felé sodor, így végső soron az emberi lét is veszélybe kerül.
méretek: nagyító átmérője 1,5 m, hossz 2,5 m, magasság 1 m, mikrolények 15-40 cm. anyagok: műanyag flakonok, fóliák, nejlon zacskók, műszálas textilhulladékok, drót.

Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Képviseli:  Dr. Farkas Anna

Bús Beáta, Minda Boglárka

Lenni vagy nem lenni? Csak rajtunk múlik. Az emberi önzőség hatalmas kihatással van Földünkre. Vizeink saját felelőtlenségünk miatt folyamatosan szennyeződnek, és lassacskán már-már csak a saját hulladékainkból maradt szeméthegyen tudunk megélni. A szobor ezt az állapotot, egyben disztópiát eleveníti meg, melyben az ember végül maga alá döngölve mindent csak egy szemétdombon tud uralkodni, elfelejtve azt, hogy őt is ez élteti. A koponya és a sokatmondó pozíció utal irodalmunkra, melyben Shakespeare egyik leghíresebb műve kap helyet. Felvetődik a kérdés: Lenni vagy nem lenni? Az ember kezében van a döntés, ahogy a koponya is, mely az élet kérdését jelképezi – nem csak a sajátunkat, hanem a Földünkét is. Talán még nem késő változtatni ezen.

Vancsai Lilla

A szobor egy fürdőkádban fekvő alakot ábrázol, akinek a bőrét, mintha víz áztatta volna ki, ráncosodik a testén. Így képzelem el a jövő emberét: a szárazságtól aszottan, véznán, ráncosan. A szennyezettség tönkretette a testét, maga is szemétté vált. Ő a jövőbeli tömegember archetípusa. A jelenet az ő pótcselekvését mutatja be. A szárazságban már csak emlékezni tud a víz érintésére, így hiánypótló, euforikus érzést keltő módszerekhez folyamodik, mely a víz tévképzetét nyújtja.

Hargitai Sára, Ligárt Zsófia, Schnörch Zsófia, Gödöllői Református Líceum Gim.

A vízkészleteink szennyezésével nem csak az emberi létfenntartást nehezítjük meg, mert az állatoknak és növényeknek is szüksége van vízre. A vízeink szennyezésével a növények nem jutnak kellő tisztaságú vízhez, így elpusztulhatnak. A növények többek között fontos szerepet játszanak a széndioxid oxigénné alakításában, és az állatok számára is táplálékul szolgálnak.

A pályamunkánkkal azt szeretnénk tükrözni, hogy a növényekbe jutott víz mennyire szennyezett, ezt szimbolizálja a műanyag flakonokban lévő hulladék. A növények a gyökereikkel szívják fel a vizet, amely egyre szennyezettebb, így a jövő fái egyre jobban fognak hasonlítani az általunk készített ,,növényre”, ami ezt a jelenséget mutatja be.

A pályaművünkkel összeségében tehát azt szeretnénk bemutatni, hogy hova is vezethet az emberi nemtörődömség.

Nagy Eszter, Paszterkó Richárd

a 2×2 méter alapterületre tervezett szoborcsoport kompozíciója egy ógörög nyilvános harcot mutat be. amelynek fókuszában egy friss vízzel teli korsó látható. ennek megszerzésért küzdenek. A harctér háttérében vénus meztelen, csonkolt alakja jelenik meg. (kivitelezés: drót, PET palack, purhab, textil, ragasztó, festék) több infó a mellékletben!

Pénz Mirkó Kadosa

Az éghajlatváltozás súlyos hatással van az Antarktisz fő ragadozójára, a jegesmedvére is. Élőhelyét érinti leginkább a globális felmelegedés, a sarkvidék jegének olvadása megnehezíti számára a táplálékszerzést. Munkánkkal szeretnénk felhívni a figyelmet a globális felmelegedés, környezetszennyezés negatív következményeire. Méretek: medve hossza 2 m, a jégtáblák hossza 0,5-3,5 m közt változó. Anyagok: hungarocell, drótháló, mű-, illetve valódi szőrme, színezett étolaj, fekete takaróponyva.

Bozókiné Szabó Ildikó
Hódmezővásárhely, Szabadság téri Óvoda szakmai vezető, Országos Klímareferens Hálózat Szemléletformálási Tagozatvezető

A tenger veszélyeztetett vizeire, veszélyeztetett növény, hal,madár állatvilágra szeretném felhívni a figyelmet azzal, hogy elkészítem óceánok, tengerek világának installációját 7×10 méterben. Szeretném megjeleníteni egy olyan csőrendszerben, mint amilyen a Tropicarium bemutató akváriuma. Célom, hogy a műanyag hulladékok felhasználásával, az érdeklődők az installációba besétálva érezzék meg a hulladékmennyiség riasztó mértékét. Az elkészült palack állatokkal rendkívül széleskörű foglalkozási és játék tevékenységeket fogok megvalósítani a Klímanócska program keretében. Az elkészült játékeszközök anyagkiválasztásánál a szemléletformálást helyezem előtérbe, a családok által gyűjtött palackokból, az óvodában megmaradt papírhulladékból, műanyagból, kupakokból, természetes anyagokból készítem el.A Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Nonprofit Zrt. Hulladékkezelési részleg segítségét fogom felhasználni, hogy ne ösztönözzem a hulladék felhalmozást a gyűjtőmunka során.

Kezes-lábas játszóház
Képviseli: Biró Szabolcs

Az aktív szobor a létünk körforgását mutatja be egy biciklin keresztül. Ki így, ki úgy, de valamiért mindannyian tekerünk: munkába pénzt keresni, a piaci henteshez csirke farhátért, netán egy titkos légyottra…  Az évek alatt felhalmozódott kerékpár alkatrészeinkből készült mozgó installációt bárki kipróbálhatja, a roncstelepi bringával először egy leégett sarokcsiszolót hajtunk, a flex hozza működésbe az első lánctányért, ami pedig továbbiakat forgat. Az egy síkban elhelyezett pedálokra különféle lábbeliket erősítünk, a tekergő cipők gondolkodásra és mosolyra késztetnek. Melyik vagyok én, melyik a szomszédom? A piros tűsarkú vajon hová tart a Mountain Bike-kal? Izgalmas kérdésekre a válasz bennünk van: a hét különféle stílus mindegyike mást juttat az eszünkbe. Ha már SAMSARA, ha már VÍZ, legyen benne játék is, elvégre egy játszóház vagyunk. A víz körforgása beépült a szoborba, a dinamó egy szivattyút működtet, így az egyik palackból a másikba folyik a víz. A bicikli fékkar meghúzásával elzárhatjuk a csapot, a tartály addig telik, míg el nem engedjük a markolatot. A játék fontos üzeneteket hordoz, szemléletformáló és környezettudatos, valamennyi alkatrésze újrahasznosított.

Szőke Anikó

Ez egy nagyon vidám kút, három kerékkel, amit egy elektromos vagy napelemes szivattyú forgat. Élénk színei vidám hangulatot teremtenek, és ez is lenne a célja. Leülhetünk mellé ebédszünetben egy parkban, vagy egy óvodában is vidám hangulatot is teremthet.

Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Képalkotás szak Képviseli: Tóth Lilla Zsuzsanna

A Varázspolip névre keresztelt pályamű egy 2 és fél méter magasságot elérő, erős hulladékból álló váz szerkezettel rendelkezik, és 2 fő elemből tevődik össze; egy fejrészből és egy talpazati részből. Az utóbbi összesen 6 db hajlított vázú lábból áll, ami erős talpazatként szolgál a fej részének. A fej részt és a lábazati részt, egy egymásba illeszthető erős sín kapcsolja össze, ami a szobor biztos stabilitásáért felel. Erre az alap testre kerül egy színes műanyagokból álló gazdag borítás, ami a polip végső külleméért felel. Ezt a borítást a műanyag olvasztásával és hungarocellre való ráerősítéssel szeretnénk formálni.

Szegedi Tudományegyetem – JGYPK, Rajz- művészettörténet Tanszék
Képviseli: Hernády Barbara és Farsang János

A ’Tékozlás’ c. projekttel a vízszennyezés gyökerét szeretnénk felszínre hozni. A H₂O karakterek a maguk tisztaságával az ősi forrást szimbolizálják, mutatva, hogy a természet mindig megtalálja önmaga útját, küzd az életben maradásért. A betűk formáiról emellett asszociálhatunk a metropoliszok felhőkarcolóira is, hiszen ide központosul a világ figyelme, ugyanakkor ezek a nagyvárosok bocsájtják ki a legtöbb szennyezést környező gyáraikkal és létesített ipari óriásaikkal. Az olyasfajta szennyezések, mint a környezeti katasztrófával felérő olajszennyezés, a szennyvíz kiengedése a természetbe, nem más, mint az emberi felelőtlenség netovábbja.
A kompozíció összenyomott PET palackokon fekszik, alul a legtisztább rétegtől felfelé a legkoszosabbig. A felszínen a leggyakoribb vízszennyezéshez kapcsolódó hulladékok torlódnak össze. A betűk szárai feketék az olajszennyeződés végett. A szobor háromszög alapon nyugszik, körbejárható, minden oldalról mást mutat, így adva dinamikát az installációnak.

Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar
Képviseli: Omerovic Martin

A project-tel a vizek szennyezésére szeretnénk felhívni a figyelmet és arra, hogy a vízi élővilágnak hogyan is kell alkalmazkodnia az emberek által megváltoztatott környezethez. Főszerepben a remeterákok vannak, akiknek puha testük megvédéséhez fel kell kutatniuk kagylóhéjakat és abban kell menedéket találniuk. A vizek szennyezése miatt, sok szemetet sodor partra a tenger, így alkalmazkodniuk kell ehhez és különféle emberi hulladékot sajátítanak ki maguknak, hogy abban élhessenek. Olykor ezek a kis állatok jobban újra tudja hasznosítani a szemetünket, mint mi, emberek. A szobor két remeterákot és egy szemétdombot ábrázol. A két állat hátán üdítős doboz és konzervdoboz látható kagyló helyett. A rákok és a kis sziget, a környező vízzel együtt, újra hasznosítható szemétből lesz megformázva. Testük feltehetőleg PET palackokból, konzervdoboz páncéljuk pedig egy alapra ragasztott fémekből (konzervek) lesznek elkészítve. Az egész szobor nagyjától 2m x 2m x 2m terültet fog felölelni.

Vészity Anna

A célom egy zenélő, megszólaltatható, interaktív szobor megalkotása, ahol a víz nem csak mint szimbólum van jelen. A néző megszólaltathat esőbotot, fújhat üvegből faragott cserépsípot, csörgethet félhulladék szélcsengőt, versenyeztethet apró hajókat. Szeretném bevonni a bámészkodót, hogy aktív szereplő legyen az alkotásban, mert hiszem, hogy minden világváltó elképzelés alapja a közösségformálás és az ezáltal megszülető felelősségvállalás. Magunk iránt, mások iránt, egymás iránt.