Európai Mobilitási Hét és az Autómentes nap

Idén szeptember 16. és 22. között tizennyolcadik alkalommal rendezik meg az Európai Mobilitási Hetet, amelynek célja, a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése.

Az idei év mottója: „Sétálj velünk!”.

Témája: gyaloglás, nem pedig a motorizált  közlekedés

A 2019. évi Európai Mobilitási Hét szlogenje, a „Sétálj velünk!” a gyalogos közlekedési lehetőségek sokféleségére hívja fel a figyelmet.

A különböző közlekedési módokat okosan megválasztva hamarabb eljuthatunk a célállomásra. Emellett érdemes beiktatni a gyaloglást a mindennapi közlekedésünkbe is. Testünk igényli a mozgást, de legtöbbünk csak a képernyő vagy egy íróasztal előtt ülve tölti el hétköznapjai jelentős részét. Találjunk helyet napi életvitelünkben is egy kis mozgásnak, és máris jobban fogjuk érezni magunkat, és még pénzt is spórolhatunk. Rövidebb-hosszabb távokat gyalog megtéve a városban sok új élménnyel gazdagodhatunk. Jobban odafigyelhetünk egymásra, a gyerekekre, az idősekre vagy a mozgásukban korlátozottakra. Élvezhetjük a közparkok, sétányok nyugalmát, jó levegőjét, a játszóterek vidámságát, akár kutyánkat is magunkkal vihetjük.

Azok a települések, ahol kényelmesen és biztonságosan lehet sétálni, ahol az egyéni járműhasználat miatt nem alakulnak ki torlódások, vonzóbbak is egyben, és jobb életminőséget biztosítanak. Bizonyított, hogy napi 25 perc intenzív gyaloglás akár hét évvel is megnövelheti az ember élethosszát.

Az Európai Mobilitási Hét kampány hazai koordinátora az Innovációs és Technológiai Minisztérium, amelynek budapesti, I. kerületi Fő utcai épületében ingyenes kerékpárszervízt rendeztek be.

A legnagyobb központi tematikus eseményt ingyenes koncertekkel, családi programokkal és kiállításokkal a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tartja szeptember  21-22-én (szombaton és vasárnap)  a belvárosban, az Autómentes Hétvége alkalmából a gépjárműforgalom elől lezárt Andrássy úton. A programhoz kapcsolódóan az ITM támogatásával rendezik meg az Emobility Fórumot is, amelynek idén az elektromos közösségi közlekedés a fő témája.

Európa legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya évről évre népszerűbb Magyarországon, 2018-ban is több mint 260 település vett részt a programokban, amivel Magyarország – közel ötven ország versenyében- a harmadik helyen végzett.

Friss információk:   www.facebook.com/EMH.AMN

Instagram :  @emh_hungary