HULLADÉK

hulladékpiramis

A természetben létező körfolyamatok (például a víz-, a szerves anyagok-, vagy a talaj körforgása) nem termelnek felesleges anyagokat, melléktermékeket. Ez a rendszer évmilliók alatt alakult ki és működik tökéletesen a mai napig. A természetben tehát nem keletkezik hulladék. Ami az egyik élő szervezet kibocsátott anyaga, mellékterméke, az a másik élőlény tápláléka, energiaforrása. Ez a körforgás, ez az anyagcsere (metabolizmus) egy tökéletesen zárt, körkörös rendszer, amit oly régóta szeretnénk lemásolni és átültetni világunk gazdasági folyamataiba…

korforgasos

A hulladék egyidős az emberiség történelmével. A különbség a régi korok és a ma emberének hulladéka között az, hogy míg eleinte ezek a “melléktermékek” szerves anyagból álltak, egyben le is bomlottak az idő során, most azonban halhatatlanná tesszük ezeket az anyagokat, amelyek később a környezetre is káros hatással vannak. Arra a környezetre, amiben és amiből ma is élünk.

Szemét VS hulladék: Ezt a két fogalmat könnyű elválasztani egymástól, mivel lényegi különbség van köztük. A szemét az, ami haszontalan, s hulladéklerakóra, vagy égetőműbe kerül. A hulladék viszont hasznos alapanyag (másodnyersanyag), ami gondosan válogatva és a megfelelő helyre téve körforgásban marad, újra és újra hasznosul. Magyarországon évente összesen 3 Gellért-hegynyi települési szilárdhulladék keletkezik (kb. 3,6 millió tonna), ami egy átlag magyar állampolgárra vetítve 1 kg/nap. Ennek mindössze kb. 20%-át gyűjtjük szelektíven, pedig a hazai újrahasznosító iparág több anyagot is fel tudna dolgozni.

Szemétlerakó

Uniós szinten is egyre több törekvést látunk a hulladékcsökkentés és a hasznosítás arányának növelésére, s itt visszaköszönnek a már említett természetes körfolyamatok. A legújabb, természeti törvényeket lemásoló kísérletek közül említésre méltó a körkörös gazdaság, a biomimikri, vagy az átalakuló városok, illetve a nulla hulladék (zero waste) kezdeményezések. Mindegyik törekvés lényege az egyre szűkösebb erőforrás-felhasználás hatékonyabbá tétele és az anyagok körforgásának megteremtése. Ennek nincs alternatívája, hiszen már bőrünkön érezzük a változás szelét: sűrűsödnek a katasztrófák, az időjárás egyre hektikusabb, megjelennek új kártevők. Az űrtől egészen az óceánok leglakatlanabb pontjáig hulladékok generációit halmoztuk fel. Jelenleg a világ városai 1,3 milliárd tonnányi szilárd hulladékot termelnek évente, és ez a tömeg várhatóan növekedni fog, s 2025-ig elérheti a 2,2 milliárd tonnát is.

PET hulladék

Kezdeményezésünk a hulladékokban rejlő értékre, s a hulladékcsökkentés fontosságára kívánja egyaránt felhívni a figyelmet.
Alapanyag szinte bármi lehet, az alkotásnak csak a képzelet szab határt. Ismerkedjetek meg hát velük közelebbről:

ITT AZ IDŐ, HOGY CSATLAKOZZ A KEZDEMÉNYEZÉSHEZ

művészek, kreatív emberek és csoportok, egyetemek, civil szervezetek, középiskolák jelentkezését egyaránt várjuk!