„Magyarország vadjai”

A Trash Art Magyarország művészeti program 2017 óta kerül megrendezésre a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál égisze alatt. Az azóta eltelt időben az egyik legnépszerűbb kísérőprogrammá nőtte ki magát.

A Trash Art Magyarország célja széles körben felhívni az emberek figyelmét a hulladéktermelésből fakadó környezetterhelésre és annak mérséklésére, kiemelten az újrahasznosításra és újrahasználatra. A programban résztvevők újrahasznosítható „hulladék” alapanyagokból készülő alkotásokon keresztül reagálnak a XXI. század problémáira, felhívva ezzel a figyelmet fogyasztási szokásaink árnyoldalaira.

Sikerének oka, hogy az újszerű stílus, látásmód és eszközhasználat révén a látszólag értéktelen hulladékból művészeti alkotások kelnek életre, meghökkentve a nézőket és rámutatva arra, hogy a hulladék értékes alapanyag is lehet. A szobrokat a nagyközönség a gödöllői Fesztiválon tekintheti meg, majd vándorkiállítás formájában az ország különböző neves rendezvényein segítenek közel vinni az emberekhez az újrahasznosítás művészetét.

A program 2021-ben folytatódik!
A kültéri szobrok témája Magyarország vadjai.

A 2021-es Trash Art Magyarország pályázatra amatőr és profi művészek, valamint csoportok jelentkezését várjuk.

Idén először organikus anyagokból készített szobrokkal is lehet jelentkezni (pl. rönk-vasúti talpfa-fűzfavessző-hulladék fa, deszka stb.)

2021-ben az alkotókat külön nem díjazzuk, hanem a kültéri szobrok megvalósítását szponzoráljuk, amelyek először 2021. május 28-30. között Gödöllőn, a Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztiválon mutatkoznak be, majd ezután Budapesten és vidéken, több helyszínen kerülnek kiállításra (Uránia Nemzeti Filmszínház, Akvárium, Sziget, Hatvani Kastély stb.). 

Pályázati feltételek:

A pályázatban a koncepció tervet (rajz a tervezett szobor paramétereinek feltüntetésével, a felhasznált alapanyagok típusával), és egy a költségtervezetet is mellékelni kell. Referenciák feltüntetése és a szakmailag meglapozott költségvetés előnyt jelent. A pályázó tudomásul veszi, hogy a költségek csak utólagosan a szobor elfogadása, leszállítása után kerülnek kifizetésre. Minden alkotóval a programba való beválasztás után szerződést köt a kiíró.

Nevezni kizárólag elektronikusan, a „Magyarország vadjai” című, teljes körűen kitöltött online nevezési lap beküldésével lehet a www.godollofilmfest.com oldalon. Az előzsűri döntéséről legkésőbb április 30-ig e-mail-ben értesítjük a pályázót.

A beérkezett pályázatokat előzsűri bírálja el, amelynek eredményéről legkésőbb április 30-ig e-mail-ben értesítik a pályázókat.

A szervezők maximum 10 szobor megalkotását támogatják. A Szobrok a pályázat kiírójának tulajdonába kerül.

A program szabad kezet ad az alkotóknak a téma feldolgozásában.

A nevezés mindenki számára nyitott és ingyenes.

A vándorkiállítás végén, minőségi állapotuktól függően, a szobrok kiállításra kerülnek a Gödöllői Arborétumban, vagy újrahasznosítják őket.

Technikai feltételek:

A szobrok mérete: maximum 2 – 2,5 méter magasak és legfeljebb 4 m² alapterületűek lehetnek (a technikai megoldások egyeztetése után a méret változhat felfelé).

Készülhetnek önálló szobrok vagy szoborcsoportok.

Az anyaghasználat szabadon választott (fém, alumínium, üveg, PET, fa stb.), az egyetlen szabály az újrahasznosíthatóság. A szobroknak lehet vázat készíteni, amire rögzítik az újrahasznosítható anyagot, de kikötés, hogy a váz is újrahasznosítható legyen.

Kiemelt szempont a biztonság, a balesetveszély elkerülése. A szobrokat statikailag és érintésvédelem szempontjából is úgy kell elkészíteni, hogy azok megfeleljenek a biztonságos kiállíthatóság feltételeinek. Fontos a szállíthatóság, mozgathatóság, amennyiben szükséges, a szétszerelhetőség. Amennyiben a szobor ezen feltételeknek nem felel meg, a gödöllői kiállítás megnyitója előtt a pályamű kizárásra kerül.

A pályaművek megalkotásához szakmai segítséget ad a szervező, valamint az elkészült alkotásokat helyben megtekinti a képviselője és dokumentálja. A szervező fenntartja a jogát, hogy csak az előzsűri által kiválasztott pályaművek kerülnek be az országos vándorkiállításba.

Nevezési határidő: 2021. március 1 – április 15.

Várjuk művészek, kreatív emberek-csoportok, egyetemek, civil szervezetek, jelentkezését!

 

Sikeres alkotó munkát kívánunk!

A Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál Gödöllő szervezői
Gödöllő, 2021. február 15.

Kapcsolat:

Vasas Fanni: fanni.vasas@godollofilmfest.com Tel.: 06/30 625 3817
Székelyhidi Tamás: szekelyhidi.tamas@godollofilmfest.com Tel.: 06/30 540 3601