TRASH ART

TRASH ART MAGYARORSZÁG 2018
„AZ ÚJRAHASZNOSÍTÁS MŰVÉSZETE A BIODIVERZITÁSÉRT”
A Trash Art Magyarország művészeti program hatalmas szobrokkal és installációkkal debütált 2017 májusában a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál keretében, Gödöllőn. Az újszerű stílus, látásmód és eszközhasználat révén a látszólag értéktelen hulladék művészeti alkotásként éledt újjá – és aratott hatalmas sikert a látogatók körében. A szobrokat művészeti, agrár és műszaki egyetemek hallgatói, valamint szakmai és civil szervezetek önkéntesei alkották meg.

A program főtámogatója 2017-ben a Földművelésügyi Minisztérium volt.

A program 2018-ban folytatódik, ezúttal a „Biodiverzitás”, azaz a biológiai sokféleség és az ebben bekövetkezett ember okozta hatások kerülnek a fókuszba.

Az ember, saját létformájának fenntartása és növekvő igényeinek kielégítése érdekében folyamatosan csökkenti az élővilág változatosságát, a megmaradó helyeket pedig elszennyezi újrahasznosításra nem kerülő hulladékaival. A vadvilág, de mondhatjuk azt is, hogy az élelmiszer termelésbe vont fajták diverzitásának csökkenésével az emberiség csökkenti genetikai tartalékait, s rontja reagáló- és alkalmazkodó képességét a klíma és a környezet változásaira. A Föld történelme során többször előfordult már olyan időszak, amikor a fajoknak a szokottnál nagyobb része tűnt el (a fajpusztulás, ugyanúgy, ahogy egy új faj keletkezése, bizonyos mértékig természetes folyamat). Jelenlegi ismereteink szerint azonban egyik esetben sem zajlott a fajok kihalása olyan sebességgel és mértékben, mint napjainkban. Ennek legfőbb oka az emberiség természetátalakító tevékenysége.

A TRASH ART MAGYARORSZÁG CÉLJA

A Trash Art Magyarország elsődleges célja, hogy a szobrokkal, a kiegészítő szemléletformáló információkkal, kiadványokkal és ismeretterjesztő előadásokkal minél több ember figyelmét felhívja az újrahasznosítható hulladékban rejlő értékre, amit meg kell becsülni és minél magasabb szinten vissza kell juttatni a körforgásos gazdaságba. Hiszen a hasznos másodnyersanyagot cégek százai várják, hogy válogassák, feldolgozzák és termékeket készíthessenek belőle. A Trash Art ezeket a cégeket (hulladékfeldolgozók, újrahasznosítók, közszolgáltatók) is szeretné bemutatni, hogy az emberekhez közelebb kerüljön a téma, és lássák, mi-hova kerül és mi is készül belőle Magyarországon.

A fentiek mellett minden évben kiemelt figyelmet kap egy terület, amely a verseny és az alkotások témáját adja. Ez 2018-ban a biodiverzitás védelme.

Különleges helyzetben vagyunk mi, emberek, hiszen mi alakítjuk környezetünket. Hatásunk a bolygóra pozitív és negatív is lehet. Az tehát, hogy milyen jövő vár ránk és a többi élőlényre, csakis rajtunk múlik. A szobrok a környezet nagykövetei. Hírül viszik, hogy a pazarlás és a fogyasztási eufória helyett a környezettudatosság és a hosszú távú gondolkodás a homo sapiens sapiens („értelmes ember”) boldogulásának sarokköve.

Vigyétek hírünket, alkossatok, nevezzetek és a művészet erejével segítsetek felhívni a figyelmet az újrahasznosítás és a biodiverzitás védelmének fontosságára!

Legyetek Ti a jövő nemzedékeinek hírnökei!

Szervezők

greenius_logo
godollofilmfest-logo
hybridart_logo
Székelyhidi Tamás

szervező

Hankó Gergely

Trash szakértő

Ersók Nóra

média- és kommunikációs kapcsolatok

Doró Viktória

szakmai kapcsolatok

Török Barbara

program koordinátor

A zsűri

Bedő Károlyné
Bedő Károlyné
Földművelésügyi Minisztérium szakreferens
Dr. Wégner Krisztina
Dr. Wégner Krisztina
MÁV Zrt. környezetvédelmi vezető
Molnár Attila Dávid
Molnár Attila Dávid
Rendező – a PetKupa egyik alapítója
Reök Cecília
Reök Cecília
Eco-Artist, Eco-Design Team Alapító, “Art For Future” –
Nemzetközi Zöldág Fesztivál Művészeti Vezető
Varga Zoltán Zsolt
Varga Zoltán Zsolt
szobrászművész
Újváry Tamás
Újváry Tamás
Gödöllõi Királyi Kastély igazgatója
Szinvai Pál - szobrász
Szinvai Pál
szobrász
Kaszás Gábor - művészettörténész
Kaszás Gábor
művészettörténész

Legfrissebb híreink

Trash Art Magyarország 2019

Trash Art Magyarország 2019 „A víz”   A Trash Art Magyarország művészeti program hatalmas kültéri szobrokkal...

Trash Art Magyarország 2018 – Íme az idei legjobb alkotások!

A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál záró napján, május 27-én ünnepélyes keretek között kihirdették az idei Trash Art...

2018-AS VERSENYPROGRAM – 61 NEVEZÉS!

2018. a biodiverzitás éve, a Fesztivál programjaiban és a Trash Art szobrok témáiban egyaránt. Nagy örömünkre...

2017. ÉVI VÁNDORKIÁLLÍTÁSUNK

A Trash art Magyarország program kültéri szobrai nem csak Gödöllőn voltak láthatók, a Fesztivál után Tállyán...