ÚJRAHASZNOSÍTÁS ÉS MŰVÉSZET

Hulladékokból készült hatalmas szobrokkal és installációkkal debütált a TRASH ART MAGYARORSZÁG az idei Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon, Gödöllőn és azonnal az egyik legsikeresebb kísérőrendezvénye lett a fesztiválnak, majd az év során több másik hazai fesztiválon is sikert aratott. Az újrahasznosítás művészetének bemutatásával a kiállítás szervezőinek és támogatóinak a célja, hogy ráirányítsák a nagyközönség figyelmét az ökológiai lábnyomra és közös felelősségünkre.

Az alkotásokat az “Antropocén – Az ember kora” című témára kellett felfűzni a csapatoknak., A cél az volt, hogy minél szélesebb körben felhívjuk a figyelmet modern korunk hulladék problémájára, és a megoldási lehetőségekre a művészek egyedi szemléletével, látásmódjával! – mondta Hankó Gergely, a Trash Art Magyarország verseny szakmai vezetője.

 

A Trash Art Magyarország művészeti program Európában is egyedülálló módon jelent meg a szemléletformálás piacán, meghökkentő és látványos szobraival. 2017-ben fiatal alkotókat, művészeti csoportokat hívtunk meg a programba. Köszönet nekik fantasztikus kreatív munkájukért. Számos magyar művészeti és agrár-intézmény, és több civil és szakmai csoport készített pályaművet, 17 szobor-szoborcsoport került kiállításra Gödöllőn. A projekt kiemelt támogatója a Földművelésügyi Minisztérium, szakmai partnerei pedig a magyar újrahasznosító cégek és hulladékkezelők voltak, akik alapanyaggal és szakmai tanácsokkal látták el a csapatokat.

 

A verseny fődíját a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának hallgatói nyerték el “Gyerekjáték” című alkotásukkal, ami egy bruttó 1 millió forintos pénzdíjazással is járt. A dunaföldvári Aztakeservit Értékőr Egyesület pedig a verseny különdíját kapta „Nem? Ez is?! …” című húsvét szigeteki szobrukért. Az Ő jutalmuk egy film elkészítése, mely bemutatja terveiket, tevékenységüket és küldetésüket. A filmet a Természetfilm.hu stábja készítette el.

A Kiállítás az év folyamán az ország több helyszínére, fesztiváljára is meghívást kapott. A Gödöllői Fesztivál után, június 15-ig a Gödöllői Királyi Kastély parkjában volt látható, majd a Tállyán, a Kerekdomb Fesztiválon, Kapolcson, a Művészetek Völgyében, és az Art Moments Fesztivál keretében Budapesten.

Az év végéhez közeledve megérkeztek a szobrok végleges helyükre, az alkotó csoportok városaiba, a fém szobrok pedig a Budafoki úton található Inter-Metal Recycling Kft. parkjában kerülnek kiállításra, az oda tervezett szoborpark első darabjaiként. A tervek szerint a Trash Art program, következő éveiben készülő fémszobrok is itt fognak kiállításra kerülni.

 

Az újrahasznosított anyagokból készült szobrokat 2017 májusa és novembere között több százezren látták és unikális és egyedi voltuk miatt, a látogatok nagy kedvvel készítettek róluk, vagy éppen velük közös képet. A közösségi média oldalak követése alapján 2 millió embernél több látta, töltötte le a képeket, jutott el hozzá így a program üzenete, az újrahasznosítás fontosságáról, az ember szerepéről és a saját ökológiai lábnyomunkról.

2018-AS TERVEK

 

A Trash Art Magyarország 2018. évi témája a „Biodiverzitás” lesz. A program országosan kerül meghirdetésre november 15-vel. A Nevezés mindenki számára nyitott és ingyenes, minden nevezőt és csapatot mentorok és patrónusok fognak segíteni, művészeti, szakmai tanácsokkal és természetesen alapanyagokkal, amennyiben igénylik.  Amatőr és művészeti csoportok között több díj kerül majd kiosztásra.

 

Az első kiállítás ismét Gödöllőn kerül felállításra, 2018. május 24én a Nemzetközi Természetfilm Fesztivál kísérőprogramjaként, majd látható lesz az országban több más helyszínen.

 

A Gödöllői programokhoz csatlakoztak magyar Ökodizájn és Ökoszobrász csoportok, alkotók is, aki saját kiállításon a Gödöllői Királyi Kastélyban mutatják be az újrahasznosítás, használati és művészeti termékeiket.

 

A Fesztivál vasárnapi napja a környezetvédelmi programok Gálája lesz, bemutatókkal, díjátadókkal.

 

További információ:

http://www.godollofilmfest.com/hu/trash-art-2019